De ongeschreven regels over cultuur, gewoonten en waardes die leven op het werk maken dat we een groepsgevoel krijgen. Dat ‘wij’ gevoel. De empowerment die we hier elke dag uit putten is altijd terug te zien in resultaten – werkgeluk zorgt onder meer voor hogere productiviteit. Zowel grote als kleine bedrijven hebben er dus baat bij deze cultuur aan te moedigen. Maar wanneer we vanuit huis moeten werken en elkaar slechts digitaal zien en spreken, valt dit grotendeels weg. Hoe houd je die belangrijke cultuur dan vast?
Op een kantoor uit groepsgevoel zich vanzelfsprekender dan via een beeldscherm, maar gelukkig biedt het internet ons meer dan alleen praktische uitkomsten. Behalve formele mail-functies zijn er bijvoorbeeld ook tal van applicaties om eindeloze gedachtegangen kwijt te kunnen of digitaal te brainstormen met elkaar. Zet deze handige tools in! Deze tools zijn uiteraard in vormen gegoten die zich speciaal voor bedrijven lenen. Google naar de mogelijkheden, met een paar klikken kom je erachter wat voor jouw bedrijf past.
Elke werknemer hoort ruimte te krijgen om te spreken, ook over persoonlijke zaken. Juist deze gesprekken zorgen voor een (h)echt teamverband: ‘gezellige praat’ is de drijfveer voor cultuur. Zie het als de werkdagen zoals je ze kent, ook daar gaat niet elke conversatie uitsluitend over werk. Het is dus belangrijk dit ook online door te zetten, als investering voor de cultuur die zo belangrijk blijkt.
Cultuur is gelukkig dus goed vast te houden op afstand door er samen aan te werken. Zorg er met elkaar voor dat iedereen communiceert en dit ook gestimuleerd wordt. - Dit kan simpelweg door aan te geven dat hier ruimte voor is. De belangrijkste punten hierin zijn het tijd besteden en er consistent mee omgaan. Geef als leidinggevende dus grenzen én vrijheden aan; laat elkaar weten wat mag. Blijf communiceren en heb het vooral gezellig. De passie voor werk én elkaar maakt elke werkcultuur waardevol.